Adataink

Egri Szilágyi Erzsébet Gimnázium és Kollégium
OM azonosító: 031 598
Intézményvezető:
Rázsi Botond
 

web:
http://www.szilagyi-eger.hu

titkárság email:

eszeg@eszeg.sulinet.hu

 

001 feladatellátási hely: gimnázium

3300 Eger, Ifjúság út 2.

Központi telefonszám:
+36 36 324-808

Intézményvezető-helyettesek:
Árvai Hilda,
Barczai Tünde

 

002 feladatellátási hely: kollégium

3300 Eger, Mátyás király út 62.

Központi telefonszám:
+36 36 410-573

Kollégiumvezető:
Dudás Mátyásné

 

 

FENTARTÓI ADATOK:

Fenntartó: Egri Tankerületi Központ

Fenntartó címe: 3300 Eger, Bem tábornok utca 3.

Telefonszám: 36/795-230

E-mail: eger@kk.gov.hu

Honlap: http://kk.gov.hu/eger

Képviselő:
Ballagó Zoltán igazgató

Telefonszáma: 30/626-6280

E-mail:
zoltan.ballago@kk.gov.hu

Nagyon ritkán, évtizedente talán egyszer fordul elő egy stabilan játszó világbajnok sakkozóval, hogy tehetetlenül vergődik, és simán megverik. Az egész világsajtót megmozgatta Gledura Benjámin győzelme Anand felett, szimbolikus jelentősége is van.

A gibraltári nyílt sakkverseny – Európa legnagyobb olyan versenye, amelyikre bárki benevezhet - két legnagyobb meglepetését magyar sakkozók okozták. A verseny győztese egyébként a férfiaknál 20 ezer fontot kap, a legjobb nő pedig 15 ezerrel gazdagodik.

Vajda Szidónia rögtön az első fordulóban döntetlenezett a korábbi világbajnok indiai Ananddal (2007-2013), majd hétfő este a 17 éves egri sakkozó, Gledura Benjámin legyőzte Anandot.

Gledura célja az volt a verseny előtt, hogy teljesítse a nemzetközi nagymesteri normát, és a hátralévő három fordulóban erre minden esélye megvan.

„Ha jól számoltam, a normát egy ponttal biztosan felülmúlja, de lehet, hogy egy döntetlen is elég lesz hozzá” - értékelt Kállai Gábor korábbi kapitány.

Úgy gondolja, a nyílt versenyek sajátossága, hogy a gyengébb sakkozók közelebb kerülhetnek a legjobbakhoz, és szerencsére most a magyarok jártak elöl a legjobb példával.

„Anand több mint 20 éve nem mozdult ki a saját zárt világából, vagyis csak a legjobbakkal játszott, a kevésbé képzettekkel nem. Gledura az első perctől kezdve nem akart neki esélyt hagyni a győzelemre. Az indiai nehezen emésztette ezt meg, teljesen elfolyt az ereje, az egyébként tartható végjátékot végül ellenállás nélkül elveszítette. Hogy erre tudta kényszeríteni korosztályának legtehetségesebb magyar sakkozója, ez örömteli, mert tökéletesen, megingás nélkül játszotta végig ezt a szláv vezércselt. Anand nyilván méltóságon alulinak érezte, hogy felajánlja a döntetlent, ez lett a veszte, mert a harcos végjátékhoz nem volt megfelelő ereje, és a küzdeni akarás sem sugárzott róla.”

Kállai hozzátette, az egész világsajtóban vezető hír ez a parti, mert szimbolikus jelentősége van, mintha megroppant volna a korábban stabil, az állásait biztosan tartó játékos.

Gledura 2515-ös Élő pontszámmal rendelkezik egyelőre, Anandnak 2784 van a neve mellett, vagyis jelentősen borult a papírforma.

A magyar versenyzőnek amúgy öt pontja van, Rapport Richárdnak is ennyi - a vezető spanyolnak, Guijarrónak hat -, ezzel nincsenek a tízben, de egy jó hajrával jelentősen előre nyomulhatnak.

Kállai kiemelte még, hogy a válogatott bő keretébe is bekerülő Gledurának azért is fontosak az ilyen jellegű versenyek, mert a tábla mellett is rendkívül fontos a kiegyensúlyozottság és a nyugalom.

„Szemben ülni egy világbajnokkal mindig izgalmas. Hajlamos egy fiatal sakkozó arra, hogy megremegjen a keze. Stresszhelyzetben is a maximumra volt képes, kihozta a tudását téthelyzetben. Ebben alighanem segítséget nyújtott, hogy Polgár Sakknapon már Anatolij Karpovval is váltott egy partit. Karpovra lehet azt mondani, hogy ő már a múlt és fogatlan oroszlán, Anandra viszont egyáltalán nem” - összegzett.

Forrás: index.hu

Keresés a cikkekben

Akadálymentes változat

 

Határtalanul projekt

Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.

Megvalósult Magyarország Kormányának támogatásával

Iskolai közösségi szolgálat

Hasznos linkek

Egy százalék!

Küldje el rendelkező nyilatkozatát a személyi adóbevallásával!

 

A támogatás céljai többek között:

• Tanítványaink képességeinek minél sokoldalúbb fejlesztése.

• Tanulóink jutalmazása.

• Taneszközök gyarapítása.

 

A kedvezményezett adószáma:

19142869-1-10

A kedvezményezett neve:

Szilágyis Alapítvány

 

Az alapítvány bankszámlaszáma:

11739009-20106603

 

Köszönjük támogatását!

Kapcsolódó dokumentumok:

Felhívás

Rendelkező nyilatkozat

Belépés

Design by HuGa Copyright © 2015. All Rights Reserved.