Adataink

Egri Szilágyi Erzsébet Gimnázium és Kollégium
OM azonosító: 031 598
Intézményvezető:
Rázsi Botond
 

web:
http://www.szilagyi-eger.hu

titkárság email:

eszeg@eszeg.sulinet.hu

 

001 feladatellátási hely: gimnázium

3300 Eger, Ifjúság út 2.

Központi telefonszám:
+36 36 324-808

Intézményvezető-helyettesek:
Árvai Hilda,
Barczai Tünde

 

002 feladatellátási hely: kollégium

3300 Eger, Mátyás király út 62.

Központi telefonszám:
+36 36 410-573

Kollégiumvezető:
Dudás Mátyásné

 

 

FENTARTÓI ADATOK:

Fenntartó: Egri Tankerületi Központ

Fenntartó címe: 3300 Eger, Bem tábornok utca 3.

Telefonszám: 36/795-230

E-mail: eger@kk.gov.hu

Honlap: http://kk.gov.hu/eger

Képviselő:
Ballagó Zoltán igazgató

Telefonszáma: 30/626-6280

E-mail:
zoltan.ballago@kk.gov.hu

2016. február 15. 17:55 Fülöp Eszter és Windegg Zília - Szilágyi Erzsébet Gimnázium

EGER | A továbbtanulás legtöbbünk számára szenvedés, bizonytalanság és stressz. A legtöbb gondot az okozhatja, hogy nem merünk belevágni új dolgokba, nagyon félünk a hibáktól ...

Végzős középiskolásként a felvételi jelentkezés során mindnyájunknak a jövőjéről van szó. Egy alacsony költségvetésű filmre azt mondhatom, hogy sokat adott nekem, mert segített, hogy megértsem: én alakítom az életem, ha akarom megváltoztatom, mert semmi sincs kőbe vésve. Bármennyire is sablonosan hangzik, először nem arra kell mindenkinek rájönni, hogy mit szeretne csinálni a jövőben, hanem hogy tudják­e, pontosan merre induljanak. Hiszen nem jövőt, hanem csak irányt választunk magunknak, egy irányt, mely segíthet rájönni, hogy kik is akarunk lenni, ezzel meddig jutunk fel a „táplálékláncban”.

Osztálytársaim, évfolyamtársaim arcáról leolvasható az izgalom. Megkérdeztem ezzel kapcsolatban néhányukat, hogy mit gondolnak a felvételi rendszerről, a lehetőségekről és a döntésekről. Egyik barátnőm, akinek a Kardashian lányok még nem rontották el az énképét, minden kérdésemre olyan választ adott, amit mindenképpen szeretnék megosztani.

– Hol szeretnél továbbtanulni?

– Bennem már tavaly megfogalmazódott, hogy hogyan képzelem el a későbbi életemet. Tudom, egy év nem hosszú idő és bármi változhat, hisz fiatalon még nem lát reálisan az ember, sőt, talán most sem tudom ez lesz­e a jó út. A választásom végül is az Eszterházy Károly Főiskola nemzetközi tanulmányok szakára esett, abból kiindulva, hogy szívesen állást foglalok az aktuálpolitikában.

– Van már elképzelésed arról, hogy mivel szeretnél foglalkozni a későbbiekben?

– A mesterképzés elvégzése után jó lenne „uniós berkekben” elhelyezkedni, de ebből még bármi lehet, hisz ember tervez, isten végez.

– Mennyire volt nehéz döntés?

– Részben szülői „nyomásra”, részben pedig saját akaratból választottam ezt, de mint mondtam, szívesen foglalkozom ezzel, mert érdekel.

– Szerinted milyen hatással van másokra egy ilyen nehéz helyzet?

– Szerintem 18 évesen az ember nem látott és nem próbált még ki mindent, hogy pontosan tudja, mit szeretne, kicsit úgy érzem, informálatlanok is vagyunk a témában, hiába a rengeteg pályaválasztási tanácsadás és nyílt nap. Kitalálni ilyen fiatalon, mivel töltsd a hátralevő életed, nagy nyomás, ami sokféle módon is kiütközhet, például nehezebben megy a tanulás ...

– Lehet jó vagy rossz döntést hozni?

– Minden benne van a pakliban, lehet csak az egyetem, főiskola elvégzése után jövünk rá, hogy valami teljesen mást csinálnánk. Hiszen akkor már tapasztaltabbak leszünk. Nagyon sok olyanról lehet hallani akár környezetünkben is, hogy valaki félbehagyta tanulmányait és nem feltétlenül azért, mert buta, egyszerűen csak nem találta meg számításait. A döntés ettől nem biztos, hogy rossz volt, mert az ember ettől is csak több.

– Mit gondolsz az érettségi rendszerről?

– Számomra megkönnyíti a dolgokat, hogy a felvételit és az érettségi vizsgát összevonták. Ettől függetlenül nem egy egyszeri alkalommal kellene dönteni az egész jövőnkről, amikor amúgy is rengeteg hatásnak és stressznek ki van téve az ember, és egészen biztosan nem a valós tudását fogja tükrözni a végeredmény. Ezen kívül magával a pontrendszerrel sem vagyok kibékülve és azt hiszem, ezt a többiek nevében is mondhatom.
Nem egy életre szóló döntést hozunk tehát, ami miatt rosszul kell aludni egészen az érettségiig. Azt tanácsolom kortársainknak, merjünk belevágni mindenbe, ami kicsit is megmozgat minket. Lehet, hogy végül olyanba szeretünk bele, amiről nem is gondoltunk volna.

Az inspiráló film gondolatai

A fent már említett filmből szeretnék néhány meghatározó gondolatot kiemelni, melyek úgy hiszem, összefoglalják érzéseinket. „Amikor ötéves korunkban megkérdezték, mi szeretnél lenni nagy korodban, azt válaszoltuk hogy űrhajós, elnök, vagy az én esetemben hercegnő. 10 éves korunkban ugyanerre a kérdésre ezek a válaszok születtek: rocksztár, cowboy, vagy az én esetemben olimpiai bajnok ... Nos, mit szóltok ehhez: Ki a fene tudja? Ez nem az az időszak, amikor gyorsan kell nehéz kérdésekben dönteni. Most kell rossz döntéseket hozni... Tehát kövess el annyi hibát amennyit csak tudsz. Így amikor egy nap megkérdezik majd, mi szeretnél lenni, nem kell majd találgatnunk, mert tudni fogjuk!”

Forrás: HEOL.HU

Keresés a cikkekben

Akadálymentes változat

 

Határtalanul projekt

Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.

Megvalósult Magyarország Kormányának támogatásával

Iskolai közösségi szolgálat

Hasznos linkek

Egy százalék!

Küldje el rendelkező nyilatkozatát a személyi adóbevallásával!

 

A támogatás céljai többek között:

• Tanítványaink képességeinek minél sokoldalúbb fejlesztése.

• Tanulóink jutalmazása.

• Taneszközök gyarapítása.

 

A kedvezményezett adószáma:

19142869-1-10

A kedvezményezett neve:

Szilágyis Alapítvány

 

Az alapítvány bankszámlaszáma:

11739009-20106603

 

Köszönjük támogatását!

Kapcsolódó dokumentumok:

Felhívás

Rendelkező nyilatkozat

Belépés

Design by HuGa Copyright © 2015. All Rights Reserved.