Adataink

Egri Szilágyi Erzsébet Gimnázium és Kollégium
OM azonosító: 031 598
Intézményvezető:
Rázsi Botond
 

web:
http://www.szilagyi-eger.hu

titkárság email:

eszeg@eszeg.sulinet.hu

 

001 feladatellátási hely: gimnázium

3300 Eger, Ifjúság út 2.

Központi telefonszám:
+36 36 324-808

Intézményvezető-helyettesek:
Árvai Hilda,
Barczai Tünde

 

002 feladatellátási hely: kollégium

3300 Eger, Mátyás király út 62.

Központi telefonszám:
+36 36 410-573

Kollégiumvezető:
Dudás Mátyásné

 

 

FENTARTÓI ADATOK:

Fenntartó: Egri Tankerületi Központ

Fenntartó címe: 3300 Eger, Bem tábornok utca 3.

Telefonszám: 36/795-230

E-mail: eger@kk.gov.hu

Honlap: http://kk.gov.hu/eger

Képviselő:
Ballagó Zoltán igazgató

Telefonszáma: 30/626-6280

E-mail:
zoltan.ballago@kk.gov.hu

A 9.e osztály a márciusi bennmaradós hétvégéje az utolsó tanítási napra, valamint a tavaszi szünet első napjára esett. Szerdán a tanítási órák és az ebédet követően mindenki kicsinosította magát, ugyanis délután három órakor már a budapesti Nemzeti Színház székeiben foglaltunk helyet ahol a Csongor és Tünde című nagy sikerű előadást tekinthettük meg. Bár Vörösmarty műve a mai fülnek talán nehezen érthető, a színészeknek mégis sikerült egy gyönyörű, komikus, de ugyanakkor mégis tragikus előadást nyújtaniuk a nézők számára. Ez a bemutató megkísérelte új szemszögből láttatni a drámai költeményt, helyeként az ősmagyar hagyományokból merít, néhol pedig a romantikából, mégis sikerült a XXI. század nézőinek is befogadható, izgalmas történetet kihoznia belőle.

Másnap reggel kilenc órakor csapatunk a Szent Miklós Görögkeleti Szerb Templomot látogatta meg. A barokk épület egyik legérdekesebb része a több mint 10 méter magas bécsi festő által megfestett ikonosztázon 60 táblaképével. Megtudhattuk azt is, hogy korábban a férfiak állva vettek részt a szertartásokon a templom középső részén, a nőket pedig támlás padsor választotta el a férfiaktól. A női részben egy kicsi házi kiállítás a templom történetét és 18. századi orosz ikonok gyűjteményét mutatja be. Megtekintettük a templom körüli sírkertet is, ahonnan csodálatos panoráma nyílik Eger városára.

Következő állomásunk az Egri Érseki Palota volt, ahol talán a bennmaradós hétvégéink történetének egyik legélvezetesebb idegenvezetésében volt részünk, rengeteg mindent megtudhattunk az érseki palota történelméről. Az épület korábban nagyon leromlott állapotban volt, az államosított palotarészt 1949-ben kapta vissza Eger városa, amit egy pályázat segítségével 2013-15-ben teljesen felújítottak és restauráltak. A templomban mindenhol az eredeti bútorok tökéletes másolata jelent meg, szinte minden egyes tárgynak volt valamilyen jelentősége. Bepillantást nyertünk a püspök sekrestyéjébe, dolgozószobájába, kincstárába és könyvtárába. Az érseki magánkápolnát is láthattuk, és itt is találkozhattunk egy madaras teremmel, akárcsak a korábbi noszvaji látogatásunk során. Mindezeken kívül az érseki palota további fejlesztésekre is készül, hogy bekapcsolódhasson a város vérkeringésébe.

Miután elfogyasztottuk az ebédet az elmaradhatatlan mélyvíz étteremben, mindannyian boldogan szétszéledtünk, de nem csupán a gyönyörű napsütéses idő adott okot a jókedvünknek: KITÖRT A TAVASZI SZÜNET!!!

Dernei Titanilla
9.e

Keresés a cikkekben

Akadálymentes változat

 

Határtalanul projekt

Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.

Megvalósult Magyarország Kormányának támogatásával

Iskolai közösségi szolgálat

Hasznos linkek

Egy százalék!

Küldje el rendelkező nyilatkozatát a személyi adóbevallásával!

 

A támogatás céljai többek között:

• Tanítványaink képességeinek minél sokoldalúbb fejlesztése.

• Tanulóink jutalmazása.

• Taneszközök gyarapítása.

 

A kedvezményezett adószáma:

19142869-1-10

A kedvezményezett neve:

Szilágyis Alapítvány

 

Az alapítvány bankszámlaszáma:

11739009-20106603

 

Köszönjük támogatását!

Kapcsolódó dokumentumok:

Felhívás

Rendelkező nyilatkozat

Belépés

Design by HuGa Copyright © 2015. All Rights Reserved.