Adataink

Egri Szilágyi Erzsébet Gimnázium és Kollégium
OM azonosító: 031 598
Intézményvezető:
Rázsi Botond
 

web:
http://www.szilagyi-eger.hu

titkárság email:

eszeg@eszeg.sulinet.hu

 

001 feladatellátási hely: gimnázium

3300 Eger, Ifjúság út 2.

Központi telefonszám:
+36 36 324-808

Intézményvezető-helyettesek:
Árvai Hilda,
Barczai Tünde

 

002 feladatellátási hely: kollégium

3300 Eger, Mátyás király út 62.

Központi telefonszám:
+36 36 410-573

Kollégiumvezető:
Dudás Mátyásné

 

 

FENTARTÓI ADATOK:

Fenntartó: Egri Tankerületi Központ

Fenntartó címe: 3300 Eger, Bem tábornok utca 3.

Telefonszám: 36/795-230

E-mail: eger@kk.gov.hu

Honlap: http://kk.gov.hu/eger

Képviselő:
Ballagó Zoltán igazgató

Telefonszáma: 30/626-6280

E-mail:
zoltan.ballago@kk.gov.hu

Az Arany János Tehetséggondozó Program részeként a 2014/15-ös tanév végén erdélyi kiránduláson vehettünk részt. Ez a tanulmányi kirándulás nagyon sok új információval gazdagította tudásunkat történelemből és földrajzból egyaránt. Bepillanthattunk a régi nagy Magyarországba és nagyjaink régi életébe. A kirándulás mind a hat napja alatt szinte végig szép idő volt, és olyan élményeket kaptunk, amelyeket sosem fogunk elfelejteni.

 1. nap:
Reggel 5-kor volt az ébresztőnk a kollégiumunkban, majd 6-kor indultunk kirándulásunkra. A határ átlépése után az első állomásunk Nagyvárad volt, ahol kívül-belül megcsodálhattuk a püspöki székesegyházat, Szent László szobrát illetve rövid sétát tettünk a belvárosban. Utunkat ezután a Király-hágó felé vettük, mely során szerpentineken keresztül jutottunk el Erdély kapujához. Ezután Bánffyhunyadon megnéztük a 13. századi kalotaszegi stílusú református templomot. Majd Kolozsváron tettünk sétát, - mely Mátyás király és Bocskai városa - ahol megnéztük a Szent Mihály templomot, Mátyás király lovas szobrát, szülőházát, Bocskai szülőházát és a Tudományegyetem épületét. Este, a szállásunkon, Torockón egy családias hangulatú és házias ételeket kínáló panzióban pihentünk meg.

 

 


2. nap:

Ezen a napon Torockóval ismerkedhettünk meg behatóbban, mely a Székelykő hármas csúcsánál található, egykori bányászváros lakosai pedig igazi székely emberek. Torockó egyébként nemrégiben Hollókő testvérvárosa lett (sok hasonlóság van a két település között). A település Erdély legnyugatibb székely végvára, és talán egyik legszebb faluja. A Székelykő miatt a nap látszólag kétszer kel fel és nyugszik le, hiszen a faluból nézve visszabújik a Székelykő sziklái mögé, hogy aztán kicsivel később újra előbukkanjon mögülük. A helyi Néprajzi Múzeumban megismerkedhettünk többek között a híres torockói népviselettel, a bányászattal kapcsolatos eszközökkel, a székelyek életével. Igazi hőstettként éltük meg a Székely-kő 1129 méter magas csúcsának meghódítását és az onnan való lejutást.

3. nap:

Székelyföld felé vettük az utunkat kirándulásunk harmadik napján. A Tordai-hasadék, Erdély egyik leglátványosabb természeti látnivalója volt az első állomásunk, ahol gyalogtúrával fedezhettük fel a hasadék szépségeit. Jókai szavaival élve a tordai hasadék a vulkáni alkotás egyik legbámulatosabb remeke. Tordán rövid városnézés után igazi monumentális élmény volt a sóbánya látogatás. Torda után Marosvásárhelyre utaztunk, mely a székelység művelődési, ipari, kereskedelmi, közlekedési, oktatási és szellemi központja. Az esti órákban érkeztünk második szálláshelyünkre, Szovátára, ahol egy ifjúsági szállóban pihenhettünk.

4. nap
Reggeli után Szovátával ismerkedtünk meg, sétáltunk a Medve-tó körül, mely sókarszton létrejött heliotermikus tó. Alakja kiterített medvebőrre hasonlít, innen származik a neve. Majd a Bucsin-tetőn keresztül a gyergyói-medencét fedeztük fel. Gyergyószentmiklóson rövid városnézést tettünk, mely Hargita megye harmadik legnépesebb városa. Gyergyószentmiklóstól 24 km-re fekvő Gyilkos-tó Erdély egyik legszebb torlasztava. A tóban konzerválódtak a fenyőfák. A Gyilkos nevet onnan kapta, hogy a néphagyomány szerint a hirtelen feltöltődő tóban nyájak és pásztorok lelték halálukat. A Békás-szoros egy tektonikus eredetű szurdokvölgy a Hagymás-hegységben. Részei a Pokol kapuja, Pokol tornáca, Pokol torka, a közel függőleges mészkősziklák 200-300 m magasságúak,a völgyet pedig az Oltárkő uralja.
Vacsora után szabadprogramként Szovátán sétálhattunk, ahol szebbnél szebb üdülővillákat láthattunk.

5. nap:

A napot Parajdon kezdtük, kirándulást tettünk a sószakadékhoz, mely természetvédelmi területként van számontartva. .Korond a sóvidék legnevezetesebb települése, iparművészeti, idegenforgalmi és művelődési központja. Korond a népi fazekasság egyik erdélyi központja, ahol mindenkinek lehetősége volt egy kis ajándékot vásárolni.Tamási Áron szülőfalujába, Farkaslakára látogattunk el ezután. Farkaslaka a magyar irodalom klasszikus zarándok helye lett. A szülőháza mellett Tamási sírhelyét látogattuk meg. A sírhely mellett Szervácius Jenő és fia Tibor alkotását néztük meg. Székelyföld történelmi, társadalom- és művelődéstörténeti központja, s évszázados hagyományokra visszatekintő székhelye Székelyudvarhely. Fontos közúti csomópont, vasúti végállomás, az Udvarhelyi-medence egyik legkorábbi települése. Városnéző sétánkon megnéztük a Székelytámadt vár romjait, a főteret, a nagy magyarokat felsorakoztató szoborparkot, illetve a Vasszékely szobrot. Szejkefürdőn a legnagyobb székely, Orbán Balázs sírját néztük meg, akit végakarata szerint az egykori birtokon, a szejkefürdői domboldalban helyeztek örök nyugalomra. Orbán Balázs sírja a népi értékek megmentést megcélzó Székelykapu ”szabadtéri múzeumon ” keresztül közelíthető meg.

6.nap:

Utolsó napunkon Zilah felé vettük utunkat, mely város valaha pezsgő irodalmi és kulturális központ volt. Itt található Ady Endre egykori gimnáziuma, az épület előtt álló mellszobra is erről tanúskodik. A város másik látványossága a főtéri Wesselényi-szobor két alakja, ahol a felszabadított jobbágy és Wesselényi Miklós magas, tömbszerű talapzaton, sziklaormon jelenik meg. Második állomásunk Érmindszent volt, Ady Endre szülőfaluja, ahol Ady szülőházát és a tiszteletére kialakított emlékmúzeumot jártuk be. A határátlépés előtt Nagykárolyban álltunk meg, ahol Károlyi-kastély gyönyörű épületét és csodaszép kertjét láthattuk.
A tapasztalt és rendkívül tájékozott idegenvezetőnek köszönhetően utunkon mindenhol hallhattunk történelmi érdekességeket, meseszerű legendákkal ismerkedhettünk meg, nevethettünk székely vicceken, hallhattuk a székelyek ízes beszédét, így betekintést nyerve Erdély különösen érdekes, csodálatos természeti kincsekkel teli világába.

írta: Kadi Loretta
 

Az utazáson készült képek megtekinthetők a galériában.

 
 
 
 

Keresés a cikkekben

Akadálymentes változat

 

Határtalanul projekt

Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.

Megvalósult Magyarország Kormányának támogatásával

Iskolai közösségi szolgálat

Hasznos linkek

Egy százalék!

Küldje el rendelkező nyilatkozatát a személyi adóbevallásával!

 

A támogatás céljai többek között:

• Tanítványaink képességeinek minél sokoldalúbb fejlesztése.

• Tanulóink jutalmazása.

• Taneszközök gyarapítása.

 

A kedvezményezett adószáma:

19142869-1-10

A kedvezményezett neve:

Szilágyis Alapítvány

 

Az alapítvány bankszámlaszáma:

11739009-20106603

 

Köszönjük támogatását!

Kapcsolódó dokumentumok:

Felhívás

Rendelkező nyilatkozat

Belépés

Design by HuGa Copyright © 2015. All Rights Reserved.