Adataink

Egri Szilágyi Erzsébet Gimnázium és Kollégium
OM azonosító: 031 598
Intézményvezető:
Rázsi Botond
 

web:
http://www.szilagyi-eger.hu

titkárság email:

eszeg@eszeg.sulinet.hu

 

001 feladatellátási hely: gimnázium

3300 Eger, Ifjúság út 2.

Központi telefonszám:
+36 36 324-808

Intézményvezető-helyettesek:
Árvai Hilda,
Barczai Tünde

 

002 feladatellátási hely: kollégium

3300 Eger, Mátyás király út 62.

Központi telefonszám:
+36 36 410-573

Kollégiumvezető:
Dudás Mátyásné

 

 

FENTARTÓI ADATOK:

Fenntartó: Egri Tankerületi Központ

Fenntartó címe: 3300 Eger, Bem tábornok utca 3.

Telefonszám: 36/795-230

E-mail: eger@kk.gov.hu

Honlap: http://kk.gov.hu/eger

Képviselő:
Ballagó Zoltán igazgató

Telefonszáma: 30/626-6280

E-mail:
zoltan.ballago@kk.gov.hu

Mivel is lehetne jobban indítani az augusztust, mint egy jó kis kirándulással a Felvidék csodálatos tájain? Az osztályunknak (10.e) most ez a nagyszerű lehetőség adatott meg, hála az Arany János Tehetséggondozó Programnak!

Kedd reggel izgatottan indultunk el ötnapos kirándulásunkra családias hangulatú kis buszunkkal, és persze Gabi bácsival, a sofőrünkkel. Legelső látnivalónk a betléri Andrássy- kastély volt, de még mielőtt megtekintettük volna, csatlakozott hozzánk idegenvezetőnk, Tibi bácsi. Betléren megcsodálhattuk a kastély gyűjteményét és a varázslatos parkot, valamint megismerkedhettünk az egykori lakók életével. Ezután következett napunk fénypontja, a Dobsinai-jégbarlang. A mindössze 0°C-os hideg ellenére a látvány teljesen elvarázsolta átfagyott osztályunkat. Majd egy rövid városnézés erejéig Rozsnyón álltunk meg. Első szállásunk Kassa belvárosában, a Gloria Palac Hotelben volt, ahol fáradtan dőltünk ágyainkba.

Második napunkat Kassa bebarangolásával kezdtük. A Szent Erzsébet- székesegyházban ll. Rákóczi Ferenc sírjánál közösen elénekeltük a magyar Himnuszt. Ellenpontként Tibi bácsi jóvoltából pedig megtudtuk azt is, milyen tréfás kedvű is volt a székesegyház egykori kőfaragó mestere, aki iszákos feleségéről mintázta az egyik vízköpőt. Majd a rodostói Rákóczi-ház másolatának megtekintése után Márai Sándor lakóházában sok szép idézetet olvashattunk, és az író életével ismerkedhettünk meg. A folytatásban sétáltunk egyet Eperjes főterén, majd Lőcsére érkeztünk. Itt a Szent Jakab-templomba nyertünk betekintést, láttuk a világ legmagasabb gótikus szárnyas oltárát, amitől még a lélegzetünk is elállt. Természetesen a Városháza mellett felállított női szégyenketrecet is kipróbáltuk. Utána a szepesi vár fantasztikus kilátásában gyönyörködhettünk. Az éjszakát Poprádon, a Magas-Tátra lábánál töltöttük.

A következő napon Késmárkra utaztunk, ahol a különleges evangélikus templomokkal ismerkedtünk meg. Thököly Imre sírjánál is megálltunk egy percre, majd a várát vettük szemügyre, ahol megismertük a várhoz kapcsolódó legendákat is. Ezután a nagyőri Mednyánszky-kastély mesés angol parkjában tettünk egy sétát, majd megtekintettük Mednyánszky László festményeit. A tarpataki vízeséshez mindannyiunk legnagyobb szomorúságára nem jutottunk el, mert az esőzés közbeszólt, de a siklózás élményét szerencsére nem hagytuk ki.

Negyedik napunkon körbesétáltuk a felhőkbe burkolózó Csorba-tavat, a látványt a köd ugyan eltakarta, viszont jókedvünket semmi sem ronthatta el. A következő látnivaló a hatalmas kősziklára épült Árva vára volt. A besztercebányai szállásunk elfoglalása után tettünk egy nagy sétát a festői szépségű városban.

Utolsó napunkon egy helyi idegenvezető közreműködésével a Füleki várat tekintettük meg, azon belül is tüzetesebben a Bebek-tornyot vettük szemügyre Az utolsó nap utolsó látványossága Alsósztregován a Madách-kastély volt, ahol Madách Imre életével és Az ember tragédiája című művével ismerkedtünk meg alaposabban. Majd sok-sok új ismerettel és élménnyel gazdagodva hazaindultunk Egerbe.

Mindent összevetve, egy nagyszerű kirándulás részesei lehettünk, és úgy gondolom, mindannyian szép emlékekkel tértünk haza.

Nemoda Brigitta (10. e)

(fotók az iskola Facebook-oldalán)

Keresés a cikkekben

Akadálymentes változat

 

Határtalanul projekt

Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.

Megvalósult Magyarország Kormányának támogatásával

Iskolai közösségi szolgálat

Hasznos linkek

Egy százalék!

Küldje el rendelkező nyilatkozatát a személyi adóbevallásával!

 

A támogatás céljai többek között:

• Tanítványaink képességeinek minél sokoldalúbb fejlesztése.

• Tanulóink jutalmazása.

• Taneszközök gyarapítása.

 

A kedvezményezett adószáma:

19142869-1-10

A kedvezményezett neve:

Szilágyis Alapítvány

 

Az alapítvány bankszámlaszáma:

11739009-20106603

 

Köszönjük támogatását!

Kapcsolódó dokumentumok:

Felhívás

Rendelkező nyilatkozat

Belépés

Design by HuGa Copyright © 2015. All Rights Reserved.